maanantai 11. elokuuta 2014

Upeat, helpot hartsikorut

Atena-kirjakustantamosta otettiin minuun yhteyttä ja kysyttiin, kiinnostaisiko minua kirjoittaa blogiini juttu kirjasta Upeat, helpot hartsikorut (Heidi Boyd), minä saisin arvostelukappaleen kyseisestä kirjasta itselleni. No ilman muuta kiinnosti! Hartsikorujen teko on kiinnostanut pitkään ja olen tehnytkin joitain hartsikoru-riipuksia käyttäen oikeita kukkia ja kasveja, niitä esittelin täällä.Ahmin kirjan kannesta kanteen lähes kertaistumalta, se oli täynnä mitä ihanampia ideoita, ja mieleeni tuli heti kaikenlaista jännää mitä tuolla tekniikalla voisikaan tehdä! Kirjassa on ohjeita niin riipusten, korvakorujen kuin sormustenkin tekoon, ja töissä käytettyjen materiaalien kirjo on melkoinen! Koruihin on upotettu kellon osia, perhosen siipiä, nomparelleja, valokuvia, postimerkkejä jne...Kirjassa esitellään juurtajaksain niin hartsitöihin kuin koruaskarteluun yleensäkin liittyvää teoriaa selkeiden kuvien tukemana. Lisäksi jokaisen korun kohdalla on listattu juuri tähän työhön tarvittavat välineet ja esitelty hyvin yksityiskohtaisesti vaihe vaiheelta tekoprosessi alusta loppuun. Kuka tahansa voi ryhtyä tuumasta toimeen kirjan ohjeiden avulla, ja kokeneempikin koruntekijä saa itselleen varmasti uutta nippelitietoa ja vinkkejä. Itsekin sain nyt tietää vastauksen, missä oli mennyt vikaan aiemmissa töissäni, kun jotkut koruni epäonnistuivat. En esimerkiksi ollut yksinkertaisesti laittanut kasvien päälle tarpeeksi liimalakkaa ennen hartsiin valamista, siksi värit haalistuivat niin paljon. Kirjan ohjeissa laitetaan yhteensä peräti viisi kerrosta lakkaa haalistumisen ehkäisemiseksi, kun minä olin luullut yhden kerroksen riittävän... Sain myös paljon muita vinkkejä, jotka helpottavat hartsin parissa työskentelyä. Yksi hyvä vinkki oli hartsin sekoittamisen jälkeen laittaa hartsikuppi lämmittävän pöytälampun alle, ilmakuplat nousevat näin pian pintaan, ja pillin läpi puhaltamalla ne poksahtavat rikki helposti! Pillin puuttuessa paperitötterö ajoi pillin virkaa ja hyvin kyllä toimi sekin.
Tästä vinkki- ja tietotulvasta inspiroituneena päätin tehdä muutaman hartsikorun itse. Minulla oli käytössäni muutama valmis hopeoitu korupohja ja Ice Resin -hartsia.

Piirsin käsintehdylle paperille hirven ja korpin, samaan kalliopiirustustyyliin, mitä olen käyttänyt aiemminkin töissäni. Moninkertaisesta lakkakerroksesta huolimatta korppikuvaan pääsi imeytymään hartsia. Ilmeisesti paperi oli hieman rikkoutunut reunasta kun survoin sitä kynsieni avulla korupohjaan, eikä viimeinen lakkakerros riittänyt suojaamaan kuvaa. Onni onnettomuudessa oli se, että tämäntyylisessä kuvassa tuo taustan värin epätasaisuus ei haittaa, vaan tuo vain lisää elävyyttä kuvaan!
Kuivatin parveke-orvokistani yhden kukan lehden välissä, lakkasin sen ohjeen mukaan kunnolla ja valoin hartsiin.Kokeilin myös, miltä näyttää korupohjaan upotettu metalliriipus-puu, josta leikkasin riipuslenkin irti pihdeillä.Tämän enempää minulla ei ollut "varastossa" korupohjia ja hartsistakin meni näihin viimeiset pisarat. Innostuin kyllä taas tästä tekniikasta ja sen tuomista rajattomista mahdollisuuksista niin, että kunhan on aikaa ja rahaa niin ehdottomasti tilailen taas lisää tarvikkeita. Monta ideaa jo muhii päässä joita on pakko päästä kokeilemaan ;)

7 kommenttia:

 1. Ihania!! Ite oon kanssa muutamia hartsikoruja tehnyt, tosin koska hartsin kovettaminen ei minulla kotikonstein käy, on kokeilut jääneet toistaiseksi vähiin. Aion kyllä joskus päästä kokeilemaan sitä enemmänkin. Ihanan inspiroivalta vaikuttaa myös tuo kirja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ainakin tuo Ice Resin -hartsi mitä itse käytän, kovettuu ihan itsekseen vuorokaudessa. Kannattaa vain pitää se pölyltä ja roskilta suojassa! Se on myös myrkytön, joten ei haittaa vaikka kädelle menisi :)

   Poista
  2. Aa, hyvä tietää. Olen käyttänyt uv-kovetteista hartsia. Sen PITÄISI kovettua auringonvalossa, mutta olen saanut sen kovettumaan ainoastaan kunnon uv-lampun alla. Ehkäpä siis vaihdan ainetta. :)

   Poista
  3. Hei Lilli, mainitsit tuolla aiemmin, että hirvi ja korppi riipuksissa hartsia pääsi imeytymään paperiin. Kannattaa kokeilla siten (itse teen aina niin), että sivelet liimalakkaa (DecoArt tai Mod Podge) korupohjan sisäpohjaan ja liimaat sillä kuvan korupohjaan. Kun se on kuivunut, sivele samaista liimalakkaa kuvan päälle (pari kerrosta riittää), ja sen jälkeen voit kaataa Ice Resin koruhartsin kuvan päälle.

   Sitten vaan korukehys kuivumaan lämpimään paikkaan (että saa kuplat nousemaan pintaan. Ice Resin koruhartsi kuivuu itsestään ja on myrkytön - ei tarvita uv-lamppua eikä järeitä suojaimia.

   terveisin Tiina / www.helmikori.fi

   PS. Verkkokaupan sivuilla on Tuoteideoita -osiossa muutamia ohjeita ja ideoita hartsikorujen tekoon.... :-)

   Poista
  4. Moi! Olen tainnut teiltä tilatakin nuita hartsitarpeita ja liimalakkaa :) Laitoin lakkaa kyllä korppiriipukseenkin ihan reilusti, mutta käsintehty paperi (ja lakkakerros) ilmeisesti vaurioitui sulloessani sitä korupohjaan enkä sitten tarpeeksi laittanut lakkaa siinä vaiheessa kun paperi oli korupohjassa.. No ihan hyvä siitä silti tuli.. :D

   Poista
 2. Kauniita koruja! Etenkin tuo hirvi! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hirvikorusta tuli minustakin kaunis, sitäpaitsi hirvi on minun voimaeläimeni <3

   Poista